Rysktalande församling

Rysktalande församling

En gång på genomresa genom provinshuvudstaden blev jag ombedd att möta en rysk kvinna. Vi möttes och hon berättade om att hon läste kinesiska och gick regelbundet till kinesiska kyrkor men förstod inte mycket och hon hungrade så på Guds Ord. Då började Gud tala om att vi måste starta en rysktalande församling i denna stad.

Den här staden har en lång historia med Ryssland och grundades av Sovjet och hade haft en stor rysk befolkning. Även om de flesta hade flytt Kina under Maos tid så fanns det ett fåtal kvar och jag kommer ihåg första gången jag var och undervisade om Apostlagärningarna i Peters bibelskola. På rasten gick jag ut och såg en kaukasisk kvinna och jag förmodade att hon var ryska och gick fram till henne och började tala med henne men hon förstod ingenting av det jag sa. Det visade sig att hennes föräldrar hade kommit till Kina innan hon var född och hon var ryss utanpå men kines inuti. Hon tillhörde församlingen och berättade att hennes dotter studerade i Ryssland.

Nu hade det blivit en ny typ av immigration av rysktalande som kom till denna stad för att lära sig kinesiska. Det var tusentals rysktalande från Ryssland, Belarus, Ukraina, Litauen, Lettland och Centralasien. Många av dessa var ju troende men när de kom hit hade de ingen församling att gå till och ingen kristen gemenskap. Vi kände ett stort ansvar för dessa och vi ville även nå ut till de som ännu inte kände Jesus.

Detta var precis i slutet av missionsskolan så vi bad och frågade om någon av studenterna hade en längtan att flytta hit för att börja detta viktiga arbete. Vi bestämde att vi skulle åka dit under sommaren och söka lägenhet och se vad vi kunde göra. Vi var ett team på sex personer och vi hittade en lägenhet inte så långt från det största universitetet i denna stad. Universitetet hade 70 000 studenter. Efter att vi hittat en lägenhet och betalat ett halvt år i förväg åkte vi tillbaka till Ryssland och lämnade tre av våra studenter. De var alla kvinnor och mycket kapabla till att utföra uppdraget.

Under den här tiden grundade vi även en skola ”Rhema” där vi undervisade i ryska, engelska och teckning.

Vi lärde känna en kristen kvinna som ägde en engelsk skola som inte låg så långt borta från vår lägenhet och vi började med våra gudstjänster hos henne. Pastorn som hjälpt oss med bibelsmuggling med sin bil bodde i denna stad vid den här tiden för att studera Mandarin och tog hand om predikan då vi inte var i Kina.

2009 flyttade vi tillsammans med vår vän från Polyarniy Zori som strax innan gift sig med en kvinna från Nerungry.

Vårt ryska team utökades och flera av våra förra studenter fick en möjlighet att studera på ett av universiteten i denna stad. De fick gratis utbildning och även boende och en summa pengar och vi tackade Gud för detta.

Vi grundade då församlingen och vi fick tag i en gammal källarlokal som var i ett förskräckligt skick men vi

En gudstjänst i den rysktalande församlingen

renoverade lokalen och till slut var den allt vi kunde önska oss. Den låg inte långt ifrån universitetet där de studerade mandarin och den låg också undanskymd så att polisen inte kunde se oss och det var inte heller lyhört där och vi kunde därför spela så högt vi ville utan att någon hörde oss.

Vi anordnade ofta grillfester, julfest, påskfest och annat och inbjöd rysktalande personer. Många fick höra evangelium och tog emot Jesus och vi fick också döpa några stycken. De vi fick döpa följer alla Jesus idag och de har gift sig och tjänar Gud där de bor.

2011 när vi var tvungna att lämna staden kom det i ett mycket dåligt läge eftersom de flesta av våra församlingsmedlemmar var hemma i sina hemländer under det kinesiska nyåret och vi hade ingen möjlighet att berätta för dem att vi inte fanns kvar i staden. Men vårt ryska team var kvar och de var nu tvungna att fortsätta arbetet och de gjorde det mycket bra.

En av studenterna flyttade tillsammans med oss för att hjälpa oss i den nya staden och när vi lämnade Kina 2014 så flyttade hon till en annan kinesisk stad där det sedan 2010 finns en rysktalande församling. Hon gifte sig sedan med medhjälparen till pastorn i församlingen men sedan 2018 leder de församlingen.

Sedan 2017 har en rysk familj tagit över denna församling även om de flesta av medlemmarna inte är kvar i staden utan har återvänt hem eller flyttat till någon annan plats i Kina. Men de gör allt för att nå ut till de rysktalande som finns i staden och de arbetar också med att nå ut till kineser.