Arbete i Kina

Arbete i Kina

När vi flyttade till Ussuriysk hade vi inga kontakter inne i Kina men visste att Gud hade sagt att vi en dag skulle vara inne i landet och få betjäna den kinesiska husförsamlingen.

Vid ett Sverigebesök 2004 fick vi en förfrågan från en svensk missionsorganisation om vi kunde ta med oss söndagsskolematerial till en av deras kontakter och vi erbjöd oss att göra det. Kort efter det besökte vi Heilongjiang provinsens huvudstad och ringde det numret som de gett oss. Han som svarade i telefonen mötte oss och sa att han heter Peter (fingerat namn) och är pastor i en församling. Han berättade senare hur den helige Ande hade sagt att han skulle arbeta med oss i framtiden och därför hade han kommit. Det visade sig att han inte alls visste vem denna organisation var och varför de skickat honom detta material. Han tog emot det och det kom till användning i deras söndagsskolearbete.

Kort efter detta möte åkte jag för att undervisa om Apostlagärningarna i de

ras nystartade bibelskola.

Vi kände att vi ville bygga en relation med denna man och hans familj. Det skulle visa sig senare att om man kunde man åka runt och predika och undervisa hur mycket man ville men vi ville ge oss själva till att arbeta med denna pastor och hans nätverk.

Jag åkte ibland för att undervisa i någon bibelskola med ett annat nätverk men prioriterade Peter.

Tillsammans med Peter anordnade vi olika pastorskonferenser i olika städer. En gång besökte vi en stad uppe i norra Kina för att hålla en konferens. Vi åkte tåg dit och vi talade med en av de kinesiska pastorerna som var med oss på tåget och han sa att han var så tacksam att vi kom och delade med oss av det vi fått. Han sa att de blivit utsända av sina församlingar inte på grund av sina gåvor men hur många bibelverser man kunde utantill. När man möter sådana här människor som har gett allt för att tjäna sin Gud så blir man väldigt ödmjuk. De möter förföljelse och har ofta väldigt lite pengar att leva på men är så tacksamma till Gud att de får tjäna Honom. På den här resan skulle vi bo hos en pastor och han hade en lägenhet och för att spara in pengar hade han strypt elementen. Det var minus tjugo grader ute men han var tvungen att hålla nere kostnaderna.

Det kinesiska folket är så hungriga efter att höra Guds Ord. De kan sitta flera timmar och lyssna på predikanten och sedan vilja höra mer när predikanten avslutar. En gång hade vi kommit till en plats några timmar utanför provinshuvudstaden för att undervisa på en tvådagars konferens. Jag var ensam utlänning i bilen och därför fick jag gömma mig när vi körde in i byn för att byborna inte skulle få syn på mig och tillkalla polisen. När vi kom in i lokalen satt det ett sjuttiotal ledare och församlingsmedlemmar där. Vi började undervisa på en gång och efter undervisningen bad vi länge. På morgonen vaknade vi kring sex och då hade man redan bett en timma. Klockan åtta började undervisningen och höll på till kvällen. Nästa dag skulle vi åka därifrån men man väckte mig klockan sex för att vi skulle kunna ha en tvåtimmars undervisning innan tolken och jag åkte hem.  De var så hungriga.

Förföljelse

Det finns så mycket man kunde berätta men det blir för mycket för en hemsida. Det får bli en bok någon gång i framtiden. Men vi behöver säga litegrann om förföljelse eftersom det pågår fortfarande.

Man brukar säga att ”allt du hör om Kina är sant någonstans i Kina” och det stämmer verkligen. I vissa städer och provinser kan det vara väldigt fritt att predika och grunda församlingar medan i andra delar av Kina kan vara tvärtom.

Peter har aldrig suttit i fängelse men har suttit i säkert hundratals förhör med både lokal polis och säkerhetspolis. Hans fru har suttit i fängelse i tre månader när hon var evangelist i ett område i södra Kina. Att lida för Kristus är inget ovanligt i Kina. En gång var jag och undervisade på en missionsbibelskola och jag frågade en av pastorerna om han suttit i fängelse och han sa ”ja, men låt oss tala om Jesus istället.”

Vi har varit tvungen att fly från ett ställe där vi hade en konferens en gång. Man hade människor som stod utanför lokalen för att hålla utkik om polisen skulle komma och plötsligt informerade man att vi var tvungna att springa ut bakvägen och vi sprang ut genom toaletten och hoppade över en hög mur och satt och gömde oss i gården intill. Efter kanske tio minuter kom man och sa att det var falskt alarm och att vi kunde återvända men strax efter att vi gjort det var vi tvungna att fly igen och då beslutade vi oss för att inte komma tillbaka.

En annan gång hade vi en konferens uppe i norr och plötsligt kom det in ett tjugotal poliser med kameror och videokameror och började fota och videofilma. De sprang också och stängde vår andra flyktväg. Polisen kom till oss och vi fick sitta i ett förhör under tre timmar och sedan släppte man oss.

2009 flyttade vi till Kina och provinshuvudstaden och vi hyrde en lägenhet som låg dörr i dörr med Peter och hans familj. Vi blev väldigt goda vänner och vi åt ofta lunch eller middag med varandra.

Tillsammans bar vi på en dröm om att se kinesiska missionärer som tränades och sändes ut till att nå de många onådda folkgrupperna i Kina. Vi anordnade många konferenser tillsammans och ofta kom Jan och besökte oss.

illsammans med en svensk församling anordnades en fyra månaders bibelskola och efter avslutningen skickade vi ut flera av studenterna för att starta församlingar i några andra provinser.

2010 började vi tala om att starta en missionsbibelskola där vi skulle träna kineser och sända ut dem främst till västra Kina. I förberedelse för denna åkte vi till västra Kina. Vi hade även med oss Jan och några andra och vi hade en bra resa. I februari 2011 hade vi planerat att starta missionsbibelskolan och hade ett trettiotal kineser som kommit från hela Kina för att tränas. Men de som inte skulle få reda på detta fick reda på det och därför fick vi avblåsa allting och vi var även tvungna att flytta till en annan stad i en annan provins. Peter med familj flyttade även de och på grund av säkerhetsläget och att han är hela tiden kontaktad av människor i kostym valde han att flytta till ett land i Sydostasien för ungefär ett år sedan. Flera av hans teammedlemmar har flyttat med honom och vi drömmer fortfarande om att sända ut kinesiska missionärer.