Fjärran Östern

Fjärran Östern

1994 efter att Jan Zetterlund och Andreas Frankner besökt Hong Kong och Kina började Jan tala om att sända ut rysk-svenska team till Kina. Det skulle dröja nästan tio år till denna dröm kunde uppfyllas.

På hösten 2001 kom Jan till ett rysk-svenskt par (nämner inga namn här p.g.a. säkerhet) och sa till dem att han tyckte att de skulle ta ett steg mot Asien och åka till Hong Kong där man fått en förfrågan om att börja arbeta på en missionsorganisation som koordinatorer för deras arbete i Kina. Väl i Hong Kong började Gud tala om att lyfta blicken mot norra Kina och ryska Fjärran Östern. I Hong Kong mötte man också den för Kina intresserade missionshjälten Dennis Balcombe och han berättade att han året innan besökt denna del av Ryssland som har en stor kinesisk befolkning. Han hade predikat på den kinesiska marknaden i städerna Vladivostok och Ussuriysk. Han gav email till tre ryska pastorer i Vladivostok.

När paret kom tillbaka till Rosvik så kontaktade man dessa tre pastorer och två av dem besvarade mailet och hälsade dem välkomna att besöka.

På hösten 2002 efter en missionsskola i staden Apatity på Kolahalvön satte sig detta par på tåget i Apatity tillsammans med en ung rysk man från Polyarniy Zori på tåget till staden Vladivostok med ett kort stopp i Moskva för att byta till Tåget ”Rossiya”. Från Moskva till Vladivostok tar det sex och en halv dag.

I Vladivostok möttes man av pastorn från församlingen ”Kristet Liv”. Pastorn i denna församling berättade att han flyttat från staden Krasnoyarsk i Sibirien till Vladivostok på grund av att han kände en kallelse till Kina. (Han bor nu sedan några år tillbaka i en stad i Kina där han undervisar i engelska men också predikar i olika kinesiska församlingar.) Man mötte även Pavel som var biskop i ECCNEU (en union av evangeliska församlingar i ryska fjärran östern) som berättade att man haft en längtan att starta arbete i Kina men inte haft möjlighet att göra det. Båda dessa pastorer önskade paret välkomna till denna del av världen för att koordinera arbete mot Kina.

Paret kände hur Gud talade om att flytta till staden Ussuriysk på grund av dess läge och eftersom det fanns en hög koncentration av kineser där.

2003 gick flyttlasset till staden Ussuriysk och man hade en stor förväntan på vad Gud skulle göra. Gud hade talat om 4 olika områden: 1. Bibel- och litteratur distribuering från Ryssland till Kina. 2. Församlingsplantering bland kineser i Ryssland. 3.  Ledarträning i Kina, och 4. Missionsmobilisering i ryska församlingar genom möten, konferenser och missionsskolor.

När vi ser tillbaka sedan starten kan vi se att Gud varit trofast till det som Han talade om. Vi har sett en kinesisk församling startas i Ussuriysk som senare överlämnades till en kinesisk ledare. En container med kinesisk kristen litteratur och biblar har blivit distribuerad bland kinesiska församlingar i Ryssland. Två och en halv containrar biblar har förts in i Kina. Vi har genomfört otaliga ledar- och pastorskonferenser inne i Kina. 4 missionsskolor har genomförts i ryska Fjärran Östern med över 60 deltagare. Flera av dessa har arbetat med vårt team i Kina och Asien sedan dess.